zelfhulpboek-lezen

Helpt een zelfhulpboek jou?

‘Nooit meer een zelfhulpboek’. De titel van het boek en de schrijfster, Dominique Haijtema, trekken mijn aandacht in een televisieprogramma. Wat de reden is dat dit mij dit raakt leg ik uit in deze blog.

 

Yes you can of toch niet?

We kunnen steeds meer in de wereld om ons heen vinden over wat ons gelukkig maakt en hoe we dat het beste kunnen bereiken. Als je iets wil, dan lukt dat. Yes, you can! Lukt het niet, dan ligt de fout bij jezelf. De wereld wordt bijna maakbaar voorgesteld. Zijn we er gelukkiger van geworden? Ook ik heb nog steeds dagen dat ik niet de vrolijkste ben? Ik zou toch anders willen? Doe ik dan toch iets verkeerd?

Nu heet mijn praktijk Wenskan. Natuurlijk heeft dit – de naam zegt het al – met wensen te maken. En geloof ik inderdaad dat je op veel in je leven invloed kunt hebben. Mijn visie wordt zelfs omschreven in die zelfhulpboeken. Geen wonder dat het item op televisie mij triggert en ik er graag iets over wil schrijven.

 

Boek vs Praktijk

Ook al is een zelfhulpboek theoretisch vaak goed onderbouwd en er worden goede tips gegeven. De praktijk is bijna altijd complexer en weerbarstiger. In een boek worden thema’s vaak rechtlijnig voorgesteld: werk de opdrachten uit, dan kom je vanzelf tot het antwoord of oplossing op je vraag of probleem. Deze weg is vaak niet zo rechtlijnig als wordt gedacht. Iedereen is anders. Een boek geeft geen feedback en vraagt niet door. Ik denk dat een zelfhulpboek zeker wel kan helpen. Het geeft je inzichten. Toch ben ik van mening dat echte verandering niet uit boeken komt. Die begint bij jezelf. Het is misschien een eerste stap. Ga daarnaast gesprekken aan met professionals of andere mensen die je spiegelen. 

 

Welke verwachtingen hebben we?

Ik houd mijn cliënten niet iets voor wat niet mogelijk is. Het is belangrijk om realistische stappen te zetten. Omdat we de neiging hebben te veel te verwachten. De lat leggen we graag hoog en dat zorgt juist voor teleurstelling. Balans zoeken tussen weten waar je naar verlangt en acceptatie dat niet alles kan. Wensen geven richting aan je leven en dat zorgt voor veel positieve energie. Met de juiste acties kun je ervoor zorgen dat je wensen uitkomen. Alleen werkt dat niet voor alles.Dan is het fijn als je iemand hebt om dit mee te bespreken.  Zodat je weer weet wat werkt voor jou en je balans kunt krijgen.

 

Wilskracht en doorzetting is niet de oplossing

Dominique Haijtema beschrijft in haar eigen zelfhulpboek hoe ze er alles aan heeft gedaan om ook vanuit haar eigen achtergrond als psycholoog om te gaan met de diagnose epilepsie. De ziekte bleek immuun voor haar wilskracht en positiviteit. Ze verloor de controle over haar leven. ‘Soms wordt het toch niet helemaal zoals je zou willen’ concludeert ze.

Omdat tegenslagen horen bij het leven, ze zijn zelfs belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je bepaalde eigenschappen ontwikkelt die je in een volgende fase in je leven nodig kunt hebben. Een klein kind heeft het verlangen om te lopen. Na veel vallen en opstaan en oefenen leren de meeste kinderen daadwerkelijk lopen. Het gaat erom hoe vaak je valt en hoe vaak je weer opstaat. Soms is het nodig dat er tegenwind is. Van tegenwind leer je en ontdek je dingen. Al is het wel fijn als er dan wat steun is.

Voor mij werkt ‘iets wensen’ als ik er ook met een bepaalde realiteit naar kijk. Wat lukt mij al wel en waar kan ik nog iets meer invloed op uitoefenen? Kijk ik naar dingen die wel lukken op een dag of geef ik aandacht aan zaken die niet goed gaan? Mijn eigen gedachten maken het verschil. Alles wat je aandacht geeft groeit. 

 

Laat je emoties toe

Geef daarbij ruimte aan onzekerheid en angst. Hoe harder je iets weg drukt, hoe meer dat gevoel wordt genegeerd. Negatieve emoties ontkennen leidt juist tot diepere en langdurige negatieve emoties en disfunctioneren. Dat is het laatste wat je wilt. 

Ik begon met Dominique en sluit met haar af. Daarmee is de cirkel rond. Ze beschrijft in ‘Nooit meer een zelfhulpboek’ een mooie anekdote over een detoxweek. Ze houdt zich niet aan de afspraken en gaat lekker fietsen en genieten. Bij terugkomst vraagt iedereen zich af of ze een extra behandeling heeft gedaan. Nee, ze heeft alleen genoten en zichzelf niet van alles opgelegd.

 

Voor mij gaat het hier om:

  • Geniet van alle leuke en mooie dingen
  • Hou van jezelf of leer houden van jezelf zoals je nu bent
  • Accepteer hoe het nu is
  • Voel hoe je je werkelijk voelt en niet wat je denkt
  • Zet niet te grote stappen dit voorkomt teleurstelling
  • Kijk welke gevoelens en overtuigingen jou belemmeren en probeer deze op te ruimen
  • Durf hulp te vragen, het maakt je zoveel sterker
  • Lees een zelfhulpboek als je er blij van wordt en anders niet!

Wil jij ook tevreden zijn met jezelf en vind je het fijn om hier eens meer over te weten? Wil jij een betere versie worden van jezelf zonder een zelfhulpboek te lezen. Stel mij je vragen per mail of kom gratis kennismaken.

Laat een reactie achter