obstakel

Vol goede moed beginnen we aan een verandering. Toch is het voor velen moeilijk om te veranderen en dat is ook goed te begrijpen als je ziet hoe lastig het ons wordt gemaakt. We komen obstakels tegen bij verandering en hoe kunnen we ze overwinnen tijdens onze reis. Je kunt hier de 7 obstakels bij verandering lezen en ook hoe jij ze kunt overwinnen.

In mijn vorige blog heb ik het gehad over mijn reis van Probleemland naar Genietland. Ik weet dat er op zo’n reis altijd tegenslagen zijn. Een reden voor mensen om niet te veranderen. Of ze geven op en zijn dan ook nog  een illusie armer.  

Mensen die net als ik deze reis hebben gemaakt, herkennen deze moeilijke momenten.

Mijn ervaring is inmiddels dat het tijd scheelt als jij je dan bewust hiervan bent, zodat je het beter kunt begrijpen en kan herkennen. Zo verlies je ook niet onnodig energie.  Energie is namelijk belangrijk voor succes.

7 obstakels bij verandering

obstakel 1 oude gewoontes loslaten

Om te kunnen veranderen moeten we oude gewoontes loslaten, terwijl we de nieuwe gewoontes nog aan het leren zijn. De nieuwe gewoontes zijn nog niet vertrouwd en er zit nog geen routine in. De oude gewoontes gaan vaak vanzelf we denken er niet over na, we doen ze onbewust. Tijdens dit proces worden we ons hier bewust van en dat kan heel ongemakkelijk voelen.

obstakel 2 de omgeving houdt je tegen

Je omgeving houdt je tegen. Ze waarschuwen jou voor alle gevaren. Dit komt doordat ze het zelf niet durven of omdat ze angst voelen om wat het betekent voor jullie relatie. Stel dat het jou bijvoorbeeld lukt om beter voor jezelf op te komen. Heb jij de ander dan nog nodig?

obstakel 3 gedachten en overtuigingen

Je eigen gedachten en overtuigingen houden je tegen. In het begin voel je de energie en de kracht. Dan lukt het allemaal wel. Tijdens de reis zitten er ook altijd dingen tegen. Dit kost energie. Als we moe zijn dan luisteren we vaker naar onze negatieve gedachten. Dit kost nog meer energie en je komt in een negatieve spiraal. Het gaat je toch niet lukken dus je kunt beter nu nog omdraaien. Zonder iets te veranderen.

obstakel 4 buiten je comfortzone

In het begin weet je nog heel goed wat en waarom je het wil. Je gelooft erin en je hebt vertrouwen. Onderweg word je uitgedaagd. Je voelt dat  de oude vertrouwde omgeving niet meer bij je past. De nieuwe omgeving is er nog niet. Je voelt je in niemandsland. Deze fase kan eenzaam voelen. Iemand die je in deze fase kan helpen door je de hand te reiken is zeer welkom. Zodat je je vertrouwen weer terugvindt of behoudt.

obstakel 5 je weet het zelf wel

Je denkt dat je het allemaal alleen kan, of je voelt veel weerstand bij de tips die je krijgt. Weerstand kan je ook verder helpen. Juist omdat de ander iets zichtbaar maakt wat voor jou nog niet zichtbaar is. Je hoeft niet alles zelf te ontdekken. Dit scheelt tijd en veel energie.

obstakel 6 te grote stappen

Je wilt te veel in een korte tijd. Je maakt de stappen te groot. Op het moment dat je kleine stapjes zet, heb je steeds een succeservaring. Deze kleine succesjes zorgen ervoor dat je in beweging blijft en uiteindelijk gaat je weg sneller. Belangrijk hierbij is ook dat je oog krijgt voor je succesjes. Dat je er blij van kunt worden en ervan geniet.

obstakel 7 vergelijken met anderen die succes hebben

 Wil jij tijdens je veranderproces niet teveel energie verliezen? Kijk dan niet teveel naar wat anderen doen, ze laten je niet alles zien. Ook zij hebben tegenslagen.

Kun jij iemand gebruiken die jou ondersteunt in dit proces? Zoek dan iemand die jou begrijpt en waar jij vertrouwen in hebt. Wil je weten of ik je kan helpen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Laat een reactie achter