overprikkeling

Stress? Zo voorkom je overprikkeling

Toen begin april voor een dag mijn lampje uitging realiseerde ik mij pas dat ik afgelopen maanden veel te veel prikkels had gehad. Ik was mij er niet van bewust omdat ik geen tijd had genomen om erbij stil te staan. Ik moest door. Door de situatie nam ik een dag verplicht rust. Op deze rustdag moest ik denken aan een plaatje dat ik op informatieavonden altijd deel. Opeens realiseerde ik mij dat het heel logisch was dat ik even niet meer kon. In deze blog deel ik het plaatje zodat jij beter leert begrijpen hoe prikkels werken en hoe je overprikkeling kan voorkomen.

 

Te veel prikkels zorgen voor overprikkeling

Hooggevoelige en hoogsensitieve mensen hebben meer last van prikkels omdat ze een gevoeliger systeem hebben. Hun filter werkt anders. Stress en prikkels zijn voor niemand goed. Als jij lange tijd onder druk staat en veel op je bordje hebt kun jij je hierin herkennen.

Door de signalen te herkennen en te handelen kun je een burn-out voorkomen. 

 

Een emmer vol prikkels

"emmer

Op de afbeelding zie je een emmer, deze emmer zit vol met prikkels. Prikkels die te maken hebben met oude trauma’s, het halen van deadlines, zorgen maken om corona, het zorgen voor anderen, ziekte of verlies van werk.

 

Hooggevoeligheid en overprikkeling

We hebben iedere dag te maken met prikkels, dit zijn er veel meer dan vroeger. Dit is één van de redenen dat mensen zich steeds meer gaan herkennen in het beeld van hooggevoeligheid. Ze herkennen namelijk de kenmerken van overprikkeling. 

Bijvoorbeeld dat:

 • Je hoofd vol is
 • Je kribbig bent
 • Je chaotisch bent
 • Je slechter tegen kritiek kunt
 • Je humor afneemt
 • Je moe bent
 • Je minder kunt relativeren
 • Je prikkelbaar bent.

Dit betekent niet dat je ook hoogsensitief bent. Wil je graag meer weten wat overprikkeling en/of hoogsensitief zijn inhoudt dan is de informatieavond misschien iets voor jou. 

 

Prikkels waar je wel en geen invloed op hebt

Bij iedereen ziet de verdeling van de emmer er anders uit en dat kan ook per periode verschillen. Er zijn prikkels waar je geen invloed op hebt en er zijn ook prikkels die je wel zelf kan veranderen. Je kunt alleen iets doen aan de prikkels waar jij invloed op hebt. 

 

Wat maakt dat mijn emmer vol was

 • Ik had even te veel en te lang prikkels bij het aankopen van het pand. Hier wilde ik graag invloed op uitoefenen maar het liep anders. 
 • Prikkels van verandering van mijn situatie. Ik heb gekozen om weer 3 dagen te gaan werken als intern begeleider. Ik had behoefte aan een team en een vaste structuur. Op de langere termijn zou dit rust geven. Veranderingen in je leven zijn altijd extra prikkels. Ook al is het erg leuk.
 • Mensen in mijn directe omgeving die ziek werden of gingen sterven. Ook dit geeft veel prikkels.

 

Waar heb je wel invloed op?

Allemaal prikkels waar ik niet per direct invloed op heb. Waar ik wel invloed op heb is goed voor mezelf zorgen. De dagelijkse prikkels verminderen. In mijn geval deed ik dit begin april te laat, waardoor mijn emmer te vol zat en er geen stressprikkel meer bij kon, die wel kwam. Als ik dit eerder bewust was geweest had ik overprikkeling kunnen voorkomen.

 

Wat deed het met mij?

Op het moment dat het met mij niet goed ging voelde ik schaamte, schuld en was er een groot gevoel van falen. Hoe kon mij dit overkomen? Ik wist toch beter. Ik wist zo goed hoe het werkte. Hoe kon ik dan zo stom zijn?

Gelukkig wist ik ook dat deze emoties en gevoelens mij niet gingen helpen.

 

Wat heeft gewerkt:

 • Eerst heb ik rust genomen door in mijn agenda te kijken en dingen weg te strepen.
 • Daarna heb ik gekeken hoe mij dit kon gebeuren. Wat ik eerder al schreef: te veel prikkels die al te lang van invloed waren en waar ik zelf onvoldoende aan kon veranderen. Wel had ik beter voor mezelf moeten zorgen. Dat had ik wel kunnen doen. Vooral niet denken dat ik het allemaal wel kan.
 • Hiermee aan het werk gegaan. Ook ik benader dan een coach. Niet dat ik het zelf niet kan, maar omdat ik weet dat het met een coach sneller gaat. De tweede reden is dat één van mijn valkuilen dat ik alles graag zelf wil doen. Ik kan het wel alleen, ik ben sterk. Door het met een ander te delen sta ik er minder alleen voor. 

Ik deel dit persoonlijke verhaal met je omdat we geen van allen perfect zijn. Ook ik loop nog wel eens tegen de lamp, dat hoort bij het leven. Het maakt mijn leven ook mooi, daarna geniet ik juist nog meer van wat ik allemaal heb bereikt en besef ik mij weer wat geluk is. Het zorgt ervoor dat ik mag groeien.

 

Wil jij graag meer weten over de emmer van overprikkeling, hoe het werkt en hoe je beter om kunt gaan met prikkels? Op donderdagavond 8 juli geef ik een gratis online informatiebijeenkomst voor 10 deelnemers.

Mocht je tijdens deze interactieve presentatie vragen willen stellen dan is daar ruimte voor. 

Inschrijven kan via https://wenskan.nl/waarom-ben-ik-zo-moe/

Deze avond is ook voor degene die meer wil weten over hooggevoeligheid of voor degene die een burn-out wil voorkomen.

 

1 reactie

 1. Friedeke te Witt op juli 1, 2021 om 3:40 pm

  Wil je graag laten weten dat ik bewondering heb voor alles wat je bereikt hebt en wat je doet.
  Wens je heel veel succes met alles waar je mee bezig bent.
  Groetjes friedeke.

Laat een reactie achter