tegenslag

Tegenslag: Hoe ga ik er mee om

3 weken terug kregen wij slecht nieuws. Mij wordt weleens gevraagd hoe ik met een tegenslag omga, want ook al leef je positief en komen er veel van je wensen uit, ook dan zijn er tegenslagen die je moet verwerken.

Ik mag dan wel weten hoe het allemaal werkt, maar dat betekent niet dat het mij ook allemaal direct lukt. Want de komende periode zal ik flink getriggerd worden om weer mijn rust en balans te vinden. Oude patronen, overtuigingen en angsten, ook degene die ik heb aangepakt, zullen weer oppoppen, omdat ze bij mij horen. Het maakt wie ik ben. Ik heb wel een keuze in hoe ik hier mee omga.

De keuze die ik maak

Met dit in mijn achterhoofd en na overleg met mijn man heb ik besloten dat ik persoonlijke ervaringen ga delen. Want vertellen hoe het werkt als je leven je weer toelacht, is anders dan nu. Ik mag nu zelf ook weer een enorme hobbel nemen. Veel hulpmiddelen waarmee ik jullie ondersteun, zal ik zelf weer opnieuw in de praktijk gaan brengen. Hobbels horen erbij, je kunt nog zo aan jezelf gewerkt hebben, uitdagingen blijven bestaan. Dat zorgt ervoor dat ik leef.

Welke tegenslag komt er nu op mijn pad

Nu genoeg over waarom ik dit persoonlijke verhaal met je deel. Je vraagt je misschien af, wat is er dan aan de hand. Mijn man heeft het afgelopen halfjaar verschillende onderzoeken in het ziekenhuis gehad. Dit gaf al de nodige onrust, zeker in deze periode waarin we steeds horen dat zorg wordt uitgesteld en wij toch elke keer snel aan de beurt waren. In de eerste week van het nieuwe jaar kregen wij goed nieuws. Het was geen lymfeklierkanker. Van een ander onderzoek hadden we de uitslag nog niet.

Toch slecht nieuws

Enkele dagen daarna werden we gebeld dat het misschien verstandig was om een uitgebreider onderzoek te doen in het ALS-centum in Utrecht. Gelukkig werd ons ook direct verteld dat het geen ALS is, maar in het ALS-centrum hebben ze wel meer verstand van PLS. PLS is het broertje van ALS. Wij hadden zelf het gevoel dat dit niet het antwoord was waar wij naar op zoek waren, dus maakten we ons nog niet druk. De schrik was dan ook groot toen de voorlopige diagnose werd gesteld, na een dag van verschillende onderzoeken in het ALS-centrum. Het gaat toch om PLS of de erfelijke vorm HSP. De arts raadde ons aan dit op te zoeken op internet. We moesten lachen want HSP is voor mij heel wat anders.Dit was een flinke tegenslag.

Wat doet deze tegenslag met mij

Verdwaasd liep ik het ziekenhuis uit. Kon ik dit wel aan? Emoties wisselden zich af. Verdriet en angst, maar ook voelde ik mij op momenten juist sterk en krachtig en kon ik een steun zijn voor mijn man en kinderen. Ervaar vertrouwen doordat ik de afgelopen jaren veel heb geleerd. Ik heb mezelf nog beter leren kennen en heb inzicht gekregen in mijn sterke punten en kwaliteiten. Daardoor weet ik wat werkt voor mij. Het voelt alsof ik op een nieuw level mag laten zien of ik dat ook aankan.

Sterk zijn en het alleen kunnen

Een van mijn oudste valkuilen is dat ik vind dat ik sterk moet zijn, ook bij een tegenslag en dat ik het wel alleen kan. Eén ding is mij dus voor nu wel duidelijk: als ik krachtig wil blijven voor mijn gezin en als ik het werk wil blijven doen waar ik zoveel energie van krijg dan heb ik ondersteuning nodig. Anders red ik het niet. Dan geef ik teveel en sta ik te weinig stil bij wat goed is voor mij. Met deze hulp, krijg ik ook een spiegel voorgehouden dat ik geen controle kan hebben in deze situatie. Loslaten en vertrouwen hebben is wat nu heel belangrijk is. Ik weet dit allemaal en weet dus ook dat dit met een steuntje van een ander net even wat makkelijker gaat. In mijn blog geen hulp durven vragen heb ik hier ook overgeschreven.

Je hangt de vuile was tocht niet buiten

Een andere valkuil is dat ik geleerd heb dat je de vuile was niet buiten hangt. Niet iedereen hoeft te weten wat er speelt, met welke tegenslag je te maken hebt.  Maar voor mij werkt dit niet. Doordat ik mijn kwetsbaarheid laat zien, ben ik makkelijker benaderbaar voor mijn omgeving. Het is dus een bewuste keuze om wel te delen hoe ik mij voel. Door dit te doen kan ik beter mezelf zijn, heb ik minder een muur om mij heen en sta ik meer in mijn kracht. Om dit te doen heb ik de afgelopen jaren al heel wat gevoelens en overtuigingen mogen opruimen. 

Op mijn keuzes heb ik invloed

Keuzes maken en kijken naar waar ik wel invloed op heb zullen thema’s zijn die de komende periode een grote rol gaan spelen. Want ik heb invloed op hoe ik hiermee omga. Dit is een keuze die ik geheel zelf mag en kan maken. Het is op een andere manier controle hebben en dat voelt krachtig.

Wil jij ook jezelf krachtig voelen? In mijn besloten facebookgroep Krachtig jezelf zijn deel ik een paar keer per week tips, die werken.

 

1 reactie

  1. Birgit op februari 19, 2021 om 6:31 pm

    Hey lieve Veronique. Lees nu pas jullie verhaal…ik schrik ervan! Ik wens jou, Peter en de kids onwijs veel kracht en sterkte. Mocht ik iets voor jullie kunnen doen…(en ja, vragen mag en hulp accepteren ook) dikke xx

Laat een reactie achter